Klar med fremtidens asfalt

Tema: Energi til hverdagen

I DCC Energi sælger vi produkter til en lang række af Danmarks virksomheder – brændstoffer og smøremidler, der er med til at sikre en effektiv og gnidningsfri produktion og hverdag. Det gælder blandt andet Peab Asfalt, der som asfaltproducent er med til at forbedre de danske veje.

Det ryger fra den varme asfalt, der er klar til at blive udlagt på vejen. Asfaltmassen er kulsort, fyldt med 95 % sten og blandet med olieproduktet bitumen. Mange tror derfor fejlagtigt, at asfalt er et CO2 belastende materiale.

”Asfalt har faktisk ca. 20 gange lavere CO2 emissioner per ton end cement, der på verdensplan står for 7 % af den samlede CO2 udledning. Mere end 30 % af Peabs asfalt er genbrugsmaterialer, da vi genbruger gammel opfræset asfalt. Og til produktionen af vores ECO-Asfalt bruger vi certificeret biogas”, fortæller Bo Lund Sørensen, indkøbschef hos Peab Asfalt.

Peab har adskillige andre bæredygtige tiltag i asfaltproduktionen, og generelt har den svenskejede virksomhed som mål at bidrage til mere bæredygtighed og nedbringe sin udledning af CO2, så den senest i 2045 er CO2-neutral.

Vi sætter stor pris på samarbejdet med DCC Energi. De har en vigtig knowhow og deler gerne ud af deres guldkorn, så vi kan altid få rådgivning, når vi har brug for det. Blandt andet da vi gerne ville forbedre arbejdsmiljøet for vores medarbejdere og omgivelser og derfor gik over til Shell GTL Fuel”

Bo Lund Sørensen, Peab Asfalt

På vej mod CO2 neutralitet

”Vi har igennem mange år fået leveret GTL Fuel fra DCC Energi for at sikre vores medarbejdere et bedre arbejdsmiljø. I modsætning til almindelig diesel udleder GTL færre partikler – til gavn for både medarbejdere og lokalmiljøet. Fra 2024 skal DCC Energi også levere den certificerede biogas, vi anvender til at tørre sten og grus på vores asfaltværker, inden råvarerne kommer i ECO-Asfalt-blandingen”, fortæller Bo Lund Sørensen.

ECO-Asfalt er et vigtigt skridt på vejen mod CO2 neutralitet. I forhold til traditionelt produceret asfalt erstatter certificeret biogas almindelig naturgas i produktionen. Det reducerer CO2 aftrykket ved asfaltproduktionen med 90 %. Som produkt adskiller ECO-Asfalt sig ikke fra den almindelige asfalt i hverken udseende, struktur eller slidstyrke.

Om Peab Asfalt

  • En svenskejet virksomhed, der er specialist i asfalt og løsninger til byggeriet
  • I Danmark fokuserer Peab 100 % på asfalt og relaterede services
  • Har 7 asfaltfabrikker i Danmark
  • Har 15.000 medarbejdere i Norden, heraf 300 i Danmark

ECO-Asfalt mere udbredt på de danske veje

Endnu er ECO-Asfalt ikke udbredt blandt alle landets kommuner, da den er lidt dyrere end normalt produceret asfalt.

”Danmarks kommuner er blandt vores store kunder, og i kommunernes udbud vægter prisen stadig højere end miljøet. Men det håber vi ændrer sig, og heldigvis kommer der stille og roligt flere og flere kommuner til ”, siger Bo Lund Sørensen.

Herning er en af de kommuner, der har taget ECO-Asfalten til sig. Siden 2021 er der udlagt ECO-Asfalt på vejene i Herning.

“Vi gør vores for at udbrede produktet, og det er vores mål, at al asfalt i 2025 er ECO-Asfalt.”, slutter Bo Lund Sørensen.

Kontakt os

Vores erhvervskonsulenter er klar til at tage imod din bestilling og svare på spørgsmål

Ring 7010 2200