Nu kan du se brændstoffets CO2 aftryk, når du tanker

Trykker du ’print kvittering’ på standeren på landets Shell tankstationer, vil du fra og med i dag ikke bare kunne se, hvor meget du har tanket. Fremover viser kvitteringen også det CO2 aftryk, der udledes fra den mængde brændstof, du har tanket. Det handler om at skabe gennemsigtighed og fokus på det CO2 aftryk, vi alle har som forbrugere – også når det kommer til den daglige transport i bilen, fastslår Søren Møller Maretti, direktør for mobilitet i DCC Energi, der driver Shell tankstationerne herhjemme.

”I gennemsnit har hver dansker et samlet CO2 aftryk på ca. 17 tons CO2. En del af dette er fra transport, og det vil vi gerne være med til at synliggøre ved at vise det CO2 aftryk, der følger, når du tanker og bruger bilen. Derfor har vi udviklet et system, der gør det let for os at dele disse oplysninger og på den måde øge bevidstheden om, hvad vores klimaaftryk egentlig består af,” siger han.

Det CO2 aftryk, der vises på kvitteringen, tager højde for, at aftrykket fra brændstoffer er forskelligt, når hele regnestykket fra olieboringen til forbrændingen i motoren (well-to-wheel) gøres op. Eksempelvis er der en forskel på 0,36 kg/CO2 per liter mellem 95 oktan benzin, som i Danmark er iblandet 10 pct. bioprodukt, og diesel, der indeholder 7 pct. bioprodukt.

”For gennemsnitsdanskeren udgør brændstofforbruget kun en mindre del af det samlede klimaaftryk. Men udledningen fra vores daglige transport er alligevel interessant at synliggøre. Eksempelvis viser vores beregninger, at en gennemsnitlig bilist, der tanker 1.000 liter 95 oktan benzin årligt, har et samlet CO2 aftryk fra brændstoffet på 2,77 tons. I en dieselbil vil udledningen være 3,13 tons CO2,” forklarer Søren Møller Maretti og tilføjer.

”Selv om vi også er i gang med at installere lynladere på Shell tankstationerne, er det langt fra alle, som her-og-nu har mulighed for at udskifte deres nuværende bil med forbrændingsmotor. Derfor er det vigtigt for os både at favne elbiler og de traditionelle biler på vores stationer i takt med den gradvise omstilling, der er i gang”.