Dieselpest | Råd og vejledning om dieselpest | DCC Energi

Vores kunder spørger fra tid til anden om råd og oplysninger i forbindelse med dieselpest. Vi har derfor udarbejdet en kort vejledning, der omhandler, hvordan man kan vurdere, om der er tale om dieselpest og hvad man kan gøre for at eliminere problemet.

 

Kort om dieselpest

Der er risiko for dieselpest, når der er vand i diesel tanken. Mikroorganismer/bakterier lever og formerer sig i skillefladen mellem vand og olie. Det mest udbredte problem med dieselpest er, at mikroorganismerne sætter sig i filtrene og dyserne og dermed forårsager motorstop.

Man vil typisk opleve problemet med filtrene, idet der kommer en slibrig brun/sort aflejring. Dieselpest kan naturligvis også udvikle sig i fyringsolietanke – her vil de første tegn på problemer normalt være filterstop på fyret. Dieselpest udvikler sig hurtigere og voldsommere, hvis olien indeholder bio komponenter.

For at undersøge om der er dieselpest, skal du gøre følgende:

Udtag en bundprøve fra tanken via bundventil/tappehane eller ved opsugning for visuelt at vurdere, om produktet er klart, som diesel skal være, eller om der er tale om at en grå/brunlig substans, der gør væsken uklar. Det ses bedst, når prøven har stået lidt i et klart glas. Fyringsolie og landbrugsdiesel skal være klart og grønligt i farven – diesel skal være klart og gyldenbrunt.

Anvend vandsøgepasta, som smøres på enden af en pejlestok. Herefter skal du pejle alle de steder i bunden af tanken, som pejle hul og påfyldning tillader. Hvis vandsøgepastaen viser, at der er frit vand i bunden af tanken og at bundprøven er helt uklar, så er der sandsynligvis tale om dieselpest.

Hvad gør du, hvis der konstateres dieselpest?

For at komme problemet til livs, skal frit vand under alle omstændigheder fjernes. I nogle systemer kan dette tappes af fra bunden – i andre må tanken bundsuges eller tømmes helt.

Hvis du har konstateret dieselpest, skal tanken ofte tømmes og skylles indvendigt med olie. Den afpumpede olie filtreres og for at stoppe pesten, tilsættes eventuelt et biocid før tilbagepumpningen. Det er meget vigtigt, at du sikrer, at der ikke er vand i bunden af tanken efter denne øvelse.

Tømning og rensning af tanke kan kræve professionel hjælp. I den forbindelsen henviser vi til vores samarbejdspartnere:

Cogétil tlf. 98548411

Miljøexperten - tlf. 8622 0733

Vores samarbejdspartner Cogétil har udarbejdet en mere detaljeret forklaring omkring dieselpest – læs den her.

DCC Energi A/S
Nærum Hovedgade 8
2850 Nærum
CVR: 32141846

LinkedInFølg os på LinkedIn

Kundeservice:
70 10 20 10
[email protected]


FacebookFølg os på Facebook

Shell Licensee
a DCC business